februarie 27, 2007

Stanca si apa.De la L.Galbenu la Cascada Boroncioaia.Ziua 2,L.Galbenu-Cascada Moara Dracilor-L. Iezerul Latoritei


Harta cu zona, cascada Boroncioaia e pe Latorita de jos, pe aceasta harta nu apare desi pe altele e trecuta.Plecarea s-a facut de la lacul Galbenu pe drumul forestier ce duce la cantonul silvic.
De la contonul silvic poteca se continua prin padure, pe malul drept al raului.Dupa 30 de minute de mers prin padure am coborat pe firul apei pentru a nu rata multitudinea de cascade micute.

Sunt mai multe cascade micute care chiar dau farmec acestei drumetii.Poteca nu e dar se poate merge pe langa rau.O poteca nemarcata e prin padure pe malul drept dar drumul pe ea ar fi plictisitor.Am folosit-o totusi la intoarcere.

Tata,de la care am mostenit pasiunea pt munte si care m-a invatat sa citesc o harta.

Versantul stang al vai,vazuta din vale.

E un sentiment placut sa te odihnesti deasupra unei cascade.

Nu tocmai zona de plonjat +ca apa e rece.
Cascada dupa cascada dupa cascada......

Pauza 5 minute pt admirat peisajul.De pe un bolovan se vede cel mai bine.

Aceasta este o cascada mai mare care are de fapt doua trepte.Aici e treapta inferioara, cea superioara e in poza de jos.

Nu am experienta necesara dar cred ca iarna valea asta ar merge pt Ice Climbing,asa cascada dupa cascada cum se prezinta.
Cascada Boroncioaia -cea mai mare vazuta in ziua aceea si tinta noastra.Are peste 25 de metri oricum.
Moara Dracilor e alta cascada din zona.De data aceasta pe Latorita de Sus (Nord).Se pleaca de la L.Galbenu pe rau in sus pina gasim o poteca nemarcata care merge pe versantul drept si care dupa o vreme ne aduce iar pe firul apei.Drumul e chiar usor.
Nu dupa mult timp apare cascada.

In toata splendoarea ei.Facem o pauza la baza.

Bineinteles, nu ma pot abtine si urc cat mai sus si aproape de ea.

...dar mama si cu tata la fel , nu se pot abtine si urca si ei.Macar stiu de unde am mostenit chestia asta.

De la cascada coboram putin, apoi urcam pe malul stang al raului si gasim o poteca ce ocoleste cascada prin stanga ei.Urmam poteca pina ajungem iar pe rau.
Ne ghidam dupa harta,trecem raul din partea stanga si urcam putin pina intr-un circ glaciar larg.Aici sunt 2 lacuri, primul de care dam e mic si colmatat.Al doilea e L Iezerul Latoritei (in poza)

Pentru a ne intoarce urmam paraul ce curge din lac, coboram prin padure pina ajungem pe Latorita de mijloc si de aici dam repede de confluenta cu Latorita de sus.Cascada Moara Dracilor e la 100 m mai sus de confluenta.Urmam drumul pe care am venit pina la Galbenu.

Marginea Lacului Galbenu.E un lac de baraj artificial la coada caruia e o zona buna de campat(desi in ultimi ani s-a mai degradat)La lac ajungi mergand spre Voineasa, urmand apoi drumul spre Ciungetu.

De la Ciungetu trecem prin Cheile Latoritei (rezervatie naturala) si ajungem la lacul Petrimanu.Inca 4 km si am ajuns si la lacul Galbenu

De la Obarsia Lotrului spre Vf Mohoru (2337 m)


Vedere din zona Ranca spre S.Vara 2007,20 iulie.

De la Obarsia Lotrului am pornit spre Vf Mohoru (2337 m).Am trisat urcand cu masina pina in golul alpin si de acolo am pornit pe jos.
La inceput am mers pe drumul forestie (Novaci-Sebes de fapt) pina in dreptul lacurilor (L. Iezerul Muntinului incercuite pe harta).Apoi am urmat traseul de creasta pina pe Vf. Mohoru.

Peisajele sunt superbe si vremea tine cu noi, asa ca am tot facut poze cu si de pe creasta Parangului.

Eu cu rucsacul.....si muntii cu peisajele.
Poza facuta spre E.Se vad Muntii Coasta Benghi.Cred ca se vede Vf Puru (2049 m),dar nu sunt sigur ca e el.
21 iulie si inca era zapada pe versantii umbriti
Poza e facuta la cativa metrii de drumul Novaci Sebes.Jos sunt 2 lacuri, unul din ele e Iezerul Muntinului (am incercat sa le incercuiesc pe harta).Daca nu eram sigur de Vf. Puru in prima poza aici sunt 99 % sigur ca e el, central si in departare.
O vale larga din Parang, jos e paraul Urdele care se va uni cu paraul Dengheru si va forma Latorita de jos (de sud).Pe Latorita de sud e cascada Boroncioaia pe care cred ca deja ati vazut-o.Aici deja parasisem drumul auto.
Varf de 2228 de metri (vezi harta) in spatele caruia e Vf. Papusa.Pe el drumul Novaci Sebes, care din cate stiu eu e la o altitudine mai mare ca Transfagarasanul.
In departare se vede Mohoru,tiinta pt ziua aceea.Continuam drumul pe creasta...


admirand vaile din N si N-V in care se vad circuri glaciare
si petice de zapada.
Ne apropiem tot mai mult de Mohoru (in stanga)
...care incepe sa fie invelit in nori.
Peisaj frumos,o vale abrupta.
Un lac glaciar din Parang,nu stiu care sincer sa fiu.
Si in sfarsit pe Mohoru.Poza facuta de pe varf spre N-V.
De pe Mohoru spre E,se vede creasta Parangului,din cauza norilor nu am vazut Parangul Mare care cred ca ar fi trebuit sa fie vizibil.
aceeasi zona putin mai la dreapta.
De data asta vedere inspre S,S-E spre Ranca si spre Vf.Papusa...cred dupa orientarea mea in spatiu.

Un circ glaciar si lac, vizibil de pe varf.

Si de aici incepem sa coboram, parasind varful.


Filmulet Parang nr 1

februarie 25, 2007